Nyad (2023)

slika

"Uspeh" - reč koja oblikuje put ka željenom cilju, ali putovanje ka njemu često je prepuno izazova. Ovaj koncept služi kao uvod u biografski film "Nyad", koji istražuje životnu priču Diane Nyad, svetske prvakinje u maratonskom plivanju, lingvistkinje, spisateljice i motivacione govornice. Njeno ime, koje na grčkom znači "vodena nimfa", postalo je sinonim za hrabrost i istrajnost. Film prikazuje Dianaine izuzetne podvige, uključujući preplivavanje jezera Ontario, vodene rute od Bahama do Floride, i rekordnu preplivavanje rute od Kaprija do Napulja. Međutim, njen najveći izazov dolazi u obliku 166 km dugog putovanja od Kube do Floride preko otvorenog okeana. Iako je prvi pokušaj bio 1979. godine.."

Lično mišljenje: 6.5/10
18/02/2024


Ferrari (2023)

slika

Film Ferrari, inspirisan knjigom Broka Jatesa "Enco Ferrari Čovek i Mašina", donosi nam intiman uvid u život italijanskog proizvođača trkačkih automobila, Enca Ferarija, tokom burne 1957. godine. Majkl Man, reditelj i koscenarista ovog biografskog ostvarenja, odveo nas je na putovanje kroz profesionalne i lične borbe ovog legendarnog preduzetnika, a glavnu ulogu tumači Adam Drajver. Priča nas uvodi u život Enca Ferarija nakon spektakla Formule 1, gde se suočava sa izazovima koji prete njegovoj fabrici. Bankrot preti poslovnom carstvu koje je zajedno sa suprugom Laurom izgradio sa dna. Njegov brak je u krizi nakon gubitka sina Dina, a Ferari se bori i sa privatnim problemima, uključujući priznanje svog vanbračnog sina Pjera. Dok se suočava sa ovim unutrašnjim borbama, Enco se suočava i sa pritiskom da poveća proizvodnju automobila dok se priprema za opasnu trku "Mille Miglia". Adam Drajver briljira u ulozi Enca Ferarija, donoseći kompleksnost i dubinu ovog legendarnog lika na veliko platno. Njegova interpretacija Ferarijevih unutrašnjih borbi ostavlja snažan utisak na publiku, dok Manova.."

Lično mišljenje: 4/10
15/02/2024


Hidden Figures (2016)

slika

Iza mnogih velikih dela stoje ljudi čije priče često ostaju neispričane. Hidden Figures je filmska posveta tim nevidljivim herojima, ženama čiji doprinos u svetu nauke i svemirskog istraživanja čeka da bude otkriven. Ovaj biografski film smešten je u šezdesete godine prošlog veka, u Sjedinjenim Američkim Državama još uvek pogođenim rasnom segregacijom. Priča prati tri izuzetne žene zaposlene u NASA-inom istraživačkom centru u Hamptonu, Virginija. Ove pametne, obrazovane, i ambiciozne žene suočavaju se s preprekama stereotipa i ograničenja ženskih prava, ali njihova strast i borbeni duh nisu pokolebani. Radnja se odvija u vreme trke između SAD-a i SSSR-a u svemirskom programu, a ove tri žene postaju ključni igrači u ovom istorijskom nadmetanju. Ono što čini priču još snažnijom je činjenica da su ove junakinje crnkinje, suočene ne samo sa ženskom diskriminacijom već..."

Lično mišljenje: 6.7/10
08/01/2024


American Gangster (2007)

slika

"Američki Gangster" pruža dubok i detaljan uvid u svet kriminala, korupcije i intriga na najvišem nivou. Režiran od strane vrsnog Ridlija Skota, ovaj krimi film, baziran na stvarnoj priči, prati život Frenka Lukasa, čoveka koji je uspeo da izgradi kriminalno carstvo tokom šezdesetih i sedamdesetih godina u Harlemu. Film je često nazivan "Crnim Licem sa Ožiljkom", ali Skot nam otkriva složen lik koji, pored surove kriminalne strane, pronalazi vreme za porodične obaveze i humanitarne gestove. Denzel Vašington igra Frenka Lukasa sa svojim prepoznatljivim šarmom, iako je uloga uobičajena za njega, on uspeva preneti dubinu i kompleksnost lika. Jedna od najimpresivnijih karakteristika filma je precizan prikaz vremena i mesta - Harlem u kasnim šezdesetim i ranim sedamdesetim godinama. Skot uspeva stvoriti atmosferu punu droge, očaja i brutalnosti, prikazujući okruženje gde samo najjači preživljavaju, a policajci su ponekad prljaviji od najgorih kriminalaca..."

Lično mišljenje: 10/10
04/11/2023


Thirteen Lives (2022)

slika

Film "Thirteen Lives" režiran od strane Rona Howarda i napisan od strane Vilijama Nicholsona, temelji se na stvarnim događajima koji su se odigrali u tajlandskoj pećini Tam Luang 2018. godine. Ova emotivna i napeta drama donosi priču o hrabrosti, volji za preživljavanjem i neizmernoj ljudskoj solidarnosti, fokusirajući se na spašavanje dvanaestoro dečaka i njihovog trenera iz poplavljene pećine. Priča počinje 25. juna 2018. godine kada se dvanaest dečaka iz juniorskog fudbalskog tima, zajedno sa svojim trenerom, upute ka pećini Tam Luang. Nakon što su zarobljeni usled obilnih kiša i poplava, njihovi roditelji i lokalni stanovnici pokreću ogromnu operaciju spasavanja. Film prati napore tajlandskih specijalaca i dolazak iskusnih..."

Lično mišljenje: 6/10
23/09/2023


Oppenheimer (2023)

slika

"Oppenheimer", reditelja Christophera Nolana, donosi izvanrednu filmsku priču o životu i radu jednog od najvažnijih naučnika u istoriji, J. Roberta Oppenheimera. Film prenosi gledaocima na emocionalno putovanje kroz ključne trenutke u Oppenheimerovom životu, posebno se fokusirajući na njegovu ulogu u razvoju atomske bombe tokom Drugog svetskog rata. Christian Bale tumači naslovnu ulogu s izvanrednom snagom, pružajući gledaocima snažan uvid u kompleksnost Oppenheimerove ličnosti. Nolanova rediteljska veština dodaje novu dimenziju ovom biografskom filmu, uspešno prikazujući istorijske događaje i istražujući etička pitanja koja su okruživala razvoj nuklearnog oružja. Film ističe ključne moralne dileme s kojima se suočavao Oppenheimer dok je radio na Projektu Manhattan, a posebno su prikazane posledice njegovih odluka...

Lično mišljenje: 9.5/10