Nyad (2023)

slika

"Uspeh" - reč koja oblikuje put ka željenom cilju, ali putovanje ka njemu često je prepuno izazova. Ovaj koncept služi kao uvod u biografski film "Nyad", koji istražuje životnu priču Diane Nyad, svetske prvakinje u maratonskom plivanju, lingvistkinje, spisateljice i motivacione govornice. Njeno ime, koje na grčkom znači "vodena nimfa", postalo je sinonim za hrabrost i istrajnost. Film prikazuje Dianaine izuzetne podvige, uključujući preplivavanje jezera Ontario, vodene rute od Bahama do Floride, i rekordnu preplivavanje rute od Kaprija do Napulja. Međutim, njen najveći izazov dolazi u obliku 166 km dugog putovanja od Kube do Floride preko otvorenog okeana. Iako je prvi pokušaj bio 1979. godine.."

Lično mišljenje: 6.5/10
18/02/2024


Ferrari (2023)

slika

Film Ferrari, inspirisan knjigom Broka Jatesa "Enco Ferrari Čovek i Mašina", donosi nam intiman uvid u život italijanskog proizvođača trkačkih automobila, Enca Ferarija, tokom burne 1957. godine. Majkl Man, reditelj i koscenarista ovog biografskog ostvarenja, odveo nas je na putovanje kroz profesionalne i lične borbe ovog legendarnog preduzetnika, a glavnu ulogu tumači Adam Drajver. Priča nas uvodi u život Enca Ferarija nakon spektakla Formule 1, gde se suočava sa izazovima koji prete njegovoj fabrici. Bankrot preti poslovnom carstvu koje je zajedno sa suprugom Laurom izgradio sa dna. Njegov brak je u krizi nakon gubitka sina Dina, a Ferari se bori i sa privatnim problemima, uključujući priznanje svog vanbračnog sina Pjera. Dok se suočava sa ovim unutrašnjim borbama, Enco se suočava i sa pritiskom da poveća proizvodnju automobila dok se priprema za opasnu trku "Mille Miglia". Adam Drajver briljira u ulozi Enca Ferarija, donoseći kompleksnost i dubinu ovog legendarnog lika na veliko platno. Njegova interpretacija Ferarijevih unutrašnjih borbi ostavlja snažan utisak na publiku, dok Manova.."

Lično mišljenje: 4/10
15/02/2024


slika

Radnja "Air" prati ključne istorijske događaje koji su doveli do stvaranja legendarnog brenda košarkaških patika Air Jordan. U središtu pažnje nalaze se napore zaposlenih u kompaniji Nike da postignu poslovni dogovor i sponzorski ugovor s tada mladim i budućim legendarnim košarkašem Majklom Džordanom. U vreme kada je Nike imao skromnu prisutnost na tržištu košarkaških patika, a Džordan tek trebao da zaigra profesionalnu košarku, Soni Vakaro, stručnjak za košarku i rukovodilac sektora marketinga, hrabro veruje da Nike može konkurisati sa velikim igračima na tom tržištu 1984. godine. Centralni protagonist filma, Soni, suočava se sa otporom svojih nadređenih, posebno njihovog šefa Fil Najta, koga tumači sam Aflek.."

Lično mišljenje: 7.5/10