Saltburn (2023)

slika

Saltburn, delo Emerald Fenel, koja je poznata po svojoj radosti u otkrivanju tamnih i neistraženih uglova ljudske psihe, donosi nam neobičnu kombinaciju crne komedije i psihološkog trilera smeštenu u Englesku početkom 2000-ih. Film nam pruža intrigantan pogled u živote skromnog studenta Oksfordskog univerziteta, Olivera Kvika, čije ambicije prerastaju u opsesiju bogatim kolegom iz elitnog koledža. Beri Kogan briljantno tumači ulogu Olivera, donoseći mušicu autentičnosti i kompleksnosti. Oliver, poreklom iz siromašne porodice, dobija priliku koja bi mu mogla promeniti život kada ga bogati kolega, Feliks, pozove da provede leto na imanju svoje ekscentrične porodice. Međutim, šta počinje kao pokušaj Olivera da se uklopi u elitnu grupu studenata, uskoro postaje opsesivna potraga za prihvatanjem, koja će ga odvesti do mračnih i neočekivanih preokreta. Fenel vešto gradi napetost i intrigu, vodeći nas kroz labirint manipulacija, laži i skrivenih motivacija. Iako se radnja čini predvidljivom na prvi pogled, film nas neprestano iznenađuje svojim neočekivanim obrtima i dubokim..."

Lično mišljenje: 6.9/10
16/02/2024


No Hard Feelings (2023)

slika

Film prati Medi (Lorens), koja se, suočena s gubitkom svog detinjstva doma, neočekivano zapošljava kao pratilac devetnaestogodišnjem Persiju, sinu bogatih roditelja. Ono što počinje kao neuobičajeni posao izlaska s mladićem prerasta u priču koja otkriva dublje slojeve likova i donosi neočekivane obrte. Gene Stupnitsky, poznat po uspešnom filmu "Good Boys", uspeva oživeti scenarij u kojem Melissa McCarthy pruža jedinstvenu izvedbu. Iako film možda nije potpisala rediteljska imena poput braće Farrelly ili Judda Apatowa, Stupnitsky uspeva zadržati humoristični ton i pridodati svoj pečat priči. "No Hard Feelings" je komedija koja, iako ne dostiže nivo smeha po kojem su poznati neki drugi filmski majstori, pruža gledaocima više smeha nego što su možda očekivali. Film se ne plaši da istraži teme koje mnogi drugi.."

Lično mišljenje: 7/10
12/01/2024


Wednesday (2022)

slika

Kad sam prvi put čuo da Tim Burton priprema seriju o porodici Addams, nisam ostao ravnodušan, već vidno zainteresovan na koji način će joj pristupiti. Fokus je usmerio na Wednesday – iskrenu, strogu, antisocijalnu tinejdžerku kojoj nije strano da se služi najbrutalnijim principima mučenja ako bi joj neko učinio nepravdu ili joj na bilo koji način stao na put. Pored njene zavodljive majke Morticie, bezbrižnog oca Gomeza, nespretnog brata Pugsleyja, otkačene bake Grandmame (koja se u ovoj seriji ne pojavljuje) i polumrtvog batlera Lurcha, Wednesday je, ipak, možda najinteresantniji član ekscentrične porodice Addams, što je Burton u svojoj seriji i dokazao. Burton je radnju serije Wednesday smestio u Nevermore akademiju, srednju školu za autsajdere, po prvi put Wednesday skoro u potpunosti odvojivši od njene porodice, čiji se članovi pojavljuju kao gosti – u samo dve epizode (od ukupno osam). Catherine Zeta-Jones je idealna Morticia – zanosna, elegantna, brižna majka u crnini, koja..."

Lično mišljenje: 7.5/10
06/12/2023


The Ballad of Buster Scruggs (2018)

slika

Filmovi braće Koen uvek su bili sinonim za specifičan stil, izuzetne dijaloge, i perfekcionizam u svakom kadru. Nakon nešto kontroverznijeg "Hail, Caesar!", "The Ballad of Buster Scruggs" vraća ih na staze uspeha, donoseći ne samo zadovoljstvo publici već i pohvale kritičara. Ovaj antologijski vestern sastoji se od šest nezavisnih priča, koje su uvezane samo temom Divljeg zapada i neminovnosti smrti. Priče su napisane u staroj knjizi "The Ballad of Buster Scruggs and Other Tales of the American Frontier", koju nepoznati čitalac otvara pre svake priče, stvarajući prijatno retro atmosferu. Braća Koen prelaze u digitalno snimanje, podržavajući Netflix u finansiranju ovog projekta. Iako su poznati kao indie autori, podrška..."

Lično mišljenje: 8.5/10
28/11/2023


Fantastic Mr. Fox (2009)

slika

"Fantastični gospodin Foks" je bezvremeno remek-delo animacije koje donosi živopisnu priču Roalda Dala u režiji vrsnog reditelja Vesa Andersona. Ovaj film predstavlja prvo animirano ostvarenje Andersona, poznatog po svojim jedinstvenim filmskim vizijama, i uspešno kombinuje klasičnu animaciju s nesputanim šarmom Dahlove priče. Uloge su poverene izuzetnoj glumačkoj postavi, među kojom se ističu glasovi Georgea Clooneyja, Meryl Streep, Jasona Schwarzmanna, Billa Murraya, i drugih. Njihovi glasovi daju život zanimljivim i dubokim likovima, čineći svaki trenutak filma posebno upečatljivim. Priča prati gospodina i gospođu Foks, koji su godinama živeli mirnim životom sa svojim sinom Ashom. Međutim, nakon posete nećaka Kristophersona, gospodin Foks budi svoje divlje instinkte kradljivca kokoši, ugrožavajući ne samo svoju porodicu već i celu..."

Lično mišljenje: 8/10
03/11/2023


Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017)

slika

Film je smešten u zabit grada Ebinga u Misuriju, gde svako svakoga poznaje i gde se sve kreće u svom malom univerzumu. Priča počinje postavljanjem tri bilborda na kojima piše: "Silovana dok je umirala, i još uvek nema hapšenja?", "Kako to, šefe Vilobi?", a iste je postavila Mildred Hejz, majka čija je ćerka brutalno silovana i ubijena pre sedam meseci, a nema tragova niti rešenja ovog strašnog zločina. Njen očajnički akt pokreće celu zajednicu i postavlja temelje za ključne životne odluke mnogih stanovnika. "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri" je autorsko delo Martina Mekdonaga, a film..."

Lično mišljenje: 8.5/10
07/10/2023


Mrtav 'ladan (2002)

slika

Film "Mrtav ladan," režiran 2002. godine, donosi nam urnebesnu priču o dvojici braće, Kizi i Lemi, koji se upuštaju u neobičnu avanturu. Radnja filma počinje kada odluče da prenesu svog preminulog dedu do Vršca jer nemaju novca za prevoz. Njihov otac, kog se jako plaše, čeka ih tamo, a njihov nespretni plan nosi sa sobom mnogo komičnih situacija. Na putu prema odredištu, u vozu se nalazi i narko-diler Limeni, koji nosi paketiće droge, a zbog straha od policije, odlučuje da ih sakrije tako što će ih staviti u džepove mrtvog dede. Kada Kiza i Lemi odluče da odu do vagona restorana, voz naglo koči, i težak kofer pada dedi na glavu. Ostali putnici u kupeu zaključuju da je deda preminuo, i svako iz svog razloga ne želi da uključuje policiju. Odluče da ga izbace kroz prozor, što pokreće potragu za dedom koju sada svi pokušavaju da reše na svoj način..."

Lično mišljenje: 10/10
03/10/2023


One Piece (2023)

slika

Svako ko je zaljubljen u svet pirata, avanture i neobičnih likova, sigurno je već upoznat sa kultnim anime-om i mangom "One Piece" autora Eiichira Oda. Adaptacija ovakvog epohalnog dela u live-action seriju zvuči kao ambiciozan poduhvat koji je, prema svim iskustvima, mogao završiti katastrofalno. Ali, Netflix-ova verzija "One Piece" pruža neočekivanu svetlu tačku u moru ranijih neuspelih pokušaja adaptacije manga i anime serija. Priča "One Piece" prati Monkey Luffya, mladića bez broda ili posade, koji ima ambiciju da postane Kralj pirata i pronađe mitsko blago poznato kao "One Piece". Ova avantura ga vodi do raznovrsnih likova, među kojima su Roronoa Zoro, Nami, Usopp, i Sanji, članovi njegove buduće posade. Svo troje su dobro preneseni na ekran i zadržavaju karakteristične osobine i dinamiku koju ljubitelji serije znaju i vole..."

Lično mišljenje: 8/10
14/09/2023


Beef (2023)

slika

Serija "Beef" predstavlja osvežavajući i intrigantan dodatak svetu televizijskog stvaralaštva, sa svojom jedinstvenom kombinacijom crnog humora, neočekivanih sudbina i emotivno dubokih likova. Ova originalna A24 produkcija, koja je našla svoje mesto na Netflix platformi, uspešno prelama konvencionalne žanrovske obrasce i pruža gledaocima nezaboravan doživljaj. Priča se fokusira na Denija Čoa, majstora za popravke sa svojim uobičajenim životom, i Ejmi Lau, ambicioznu preduzetnicu koja se bori da očuva svoj posao od velikog trgovinskog lanca. Sudbina ih spaja na neočekivan način - nakon incidenta na putu koji je izazvao emotivnu reakciju, njihovi životi postaju isprepletani na način koji će promeniti sve što su mislili da znaju. Crnohumorna dinamika između ovih glavnih likova razvija se postepeno, sa dubokim emocijama koje se sukobljavaju i povezuju na neočekivane načine.

Lično mišljenje: 5/10