Nyad (2023)

slika

"Uspeh" - reč koja oblikuje put ka željenom cilju, ali putovanje ka njemu često je prepuno izazova. Ovaj koncept služi kao uvod u biografski film "Nyad", koji istražuje životnu priču Diane Nyad, svetske prvakinje u maratonskom plivanju, lingvistkinje, spisateljice i motivacione govornice. Njeno ime, koje na grčkom znači "vodena nimfa", postalo je sinonim za hrabrost i istrajnost. Film prikazuje Dianaine izuzetne podvige, uključujući preplivavanje jezera Ontario, vodene rute od Bahama do Floride, i rekordnu preplivavanje rute od Kaprija do Napulja. Međutim, njen najveći izazov dolazi u obliku 166 km dugog putovanja od Kube do Floride preko otvorenog okeana. Iako je prvi pokušaj bio 1979. godine.."

Lično mišljenje: 6.5/10
18/02/2024


Leave the World Behind (2023)

slika

Leave the World Behind predstavlja Netfliksov pokušaj da nas uvuče u mračni svet apokaliptičnih događaja, ali da li je ovaj film uspeo da ostavi trajniji utisak? Film započinje jednostavnom scenom u krevetu bračnog para koji se priprema za vikend izlet. Ono što sledi je mizantropska izjava koja postavlja ton za celokupno iskustvo. Tokom puta, porodica nailazi na niz neobičnih događaja, uključujući nasukanje broda na obali i nestanak struje. Kada par iznajmi kuću od čudnog para, počinju da shvataju da se svet oko njih raspada. U filmu se susrećemo sa hipokrizijom više srednje klase i međusobnim nepoverenjem, dok se istovremeno istražuju rasne tenzije i moralne dileme. Međutim, iako su teme koje se dotiču duboke i složene, filmu nedostaje suptilnost u razvoju zapleta. Reditelj ostavlja mnoga pitanja otvorenim do samog kraja, što može delovati frustrirajuće na publiku. Glumačka ekipa, predvođena Džulijom Roberts i Itanom Houkom, pruža solidne performanse, ali nedostatak dubljeg razumevanja likova može umanjiti ukupni utisak filma. Pored toga, sporiji.."

Lično mišljenje: 6.9/10
17/02/2024


Saltburn (2023)

slika

Saltburn, delo Emerald Fenel, koja je poznata po svojoj radosti u otkrivanju tamnih i neistraženih uglova ljudske psihe, donosi nam neobičnu kombinaciju crne komedije i psihološkog trilera smeštenu u Englesku početkom 2000-ih. Film nam pruža intrigantan pogled u živote skromnog studenta Oksfordskog univerziteta, Olivera Kvika, čije ambicije prerastaju u opsesiju bogatim kolegom iz elitnog koledža. Beri Kogan briljantno tumači ulogu Olivera, donoseći mušicu autentičnosti i kompleksnosti. Oliver, poreklom iz siromašne porodice, dobija priliku koja bi mu mogla promeniti život kada ga bogati kolega, Feliks, pozove da provede leto na imanju svoje ekscentrične porodice. Međutim, šta počinje kao pokušaj Olivera da se uklopi u elitnu grupu studenata, uskoro postaje opsesivna potraga za prihvatanjem, koja će ga odvesti do mračnih i neočekivanih preokreta. Fenel vešto gradi napetost i intrigu, vodeći nas kroz labirint manipulacija, laži i skrivenih motivacija. Iako se radnja čini predvidljivom na prvi pogled, film nas neprestano iznenađuje svojim neočekivanim obrtima i dubokim..."

Lično mišljenje: 6.9/10
16/02/2024


Ferrari (2023)

slika

Film Ferrari, inspirisan knjigom Broka Jatesa "Enco Ferrari Čovek i Mašina", donosi nam intiman uvid u život italijanskog proizvođača trkačkih automobila, Enca Ferarija, tokom burne 1957. godine. Majkl Man, reditelj i koscenarista ovog biografskog ostvarenja, odveo nas je na putovanje kroz profesionalne i lične borbe ovog legendarnog preduzetnika, a glavnu ulogu tumači Adam Drajver. Priča nas uvodi u život Enca Ferarija nakon spektakla Formule 1, gde se suočava sa izazovima koji prete njegovoj fabrici. Bankrot preti poslovnom carstvu koje je zajedno sa suprugom Laurom izgradio sa dna. Njegov brak je u krizi nakon gubitka sina Dina, a Ferari se bori i sa privatnim problemima, uključujući priznanje svog vanbračnog sina Pjera. Dok se suočava sa ovim unutrašnjim borbama, Enco se suočava i sa pritiskom da poveća proizvodnju automobila dok se priprema za opasnu trku "Mille Miglia". Adam Drajver briljira u ulozi Enca Ferarija, donoseći kompleksnost i dubinu ovog legendarnog lika na veliko platno. Njegova interpretacija Ferarijevih unutrašnjih borbi ostavlja snažan utisak na publiku, dok Manova.."

Lično mišljenje: 4/10
15/02/2024


Hidden Figures (2016)

slika

Iza mnogih velikih dela stoje ljudi čije priče često ostaju neispričane. Hidden Figures je filmska posveta tim nevidljivim herojima, ženama čiji doprinos u svetu nauke i svemirskog istraživanja čeka da bude otkriven. Ovaj biografski film smešten je u šezdesete godine prošlog veka, u Sjedinjenim Američkim Državama još uvek pogođenim rasnom segregacijom. Priča prati tri izuzetne žene zaposlene u NASA-inom istraživačkom centru u Hamptonu, Virginija. Ove pametne, obrazovane, i ambiciozne žene suočavaju se s preprekama stereotipa i ograničenja ženskih prava, ali njihova strast i borbeni duh nisu pokolebani. Radnja se odvija u vreme trke između SAD-a i SSSR-a u svemirskom programu, a ove tri žene postaju ključni igrači u ovom istorijskom nadmetanju. Ono što čini priču još snažnijom je činjenica da su ove junakinje crnkinje, suočene ne samo sa ženskom diskriminacijom već..."

Lično mišljenje: 6.7/10
08/01/2024


Inglourious Basterds (2009)

slika

Ono što ovaj film čini posebnim jeste neuobičajen način komponovanja radnje, koji podseća na strukturu romana, budući da je podeljen u pet poglavlja: "Once Upon a Time in Nazi Occupied France", "Inglourious Basterds", "German Night in Paris", "Operation Kino", "Revenge of the Giant Face". Na početku, film izgleda kao priča o surovom jevrejskom stradanju i nemilosrdnoj nacističkoj akciji. Priča počinje u idiličnom francuskom seocetu, gde se život farmera s tri kćeri prekida dolaskom Hansa Landa, poznatog kao "Lovac na Jevreje". Jevrejska porodica strada, ali devojka Šošana uspeva da izbegne Landinu poteru. Zatim, ulazimo u Tarantinov svet, bogat eksplicitnim scenama nasilja, bizarnošću i brutalnim postupcima junaka. Na jednoj strani, imamo "Prokletnike", predvođene Aldom Rejnom, američkim vojnikom bez trunke savesti koji vodi rat po sopstvenim pravilima. Sa druge strane, tu je Land, lukavi lovac sa strašću za psihičko mučenje. Ovo nisu obični junaci; oni su poremećeni umovi koji će preživeti..."

Lično mišljenje: 8/10
08/12/11/2023


The Killer (2023)

slika

Dejvid Finčer, majstor mračnih i intrigantnih priča, vraća se s "The Killer", akcionim trilerom koji ima korene u francuskoj grafičkoj noveli i nosi potpis tandem Dejvid Finčer - Endrju Kevin Voker. Film je predstavljen na 80. filmskom festivalu u Veneciji, a zatim je stigao na Netflix 10. novembra. Uprkos očekivanjima fanova koji su navikli na dubinu i kompleksnost Finčerovih dela poput "Se7en", "Fight Club" i "The Game", "The Killer" se ističe kao čvrsto zacrtan i dinamično konstruisan triler. Finčer, koji je dugo imao želju za adaptacijom francuske grafičke novele, donosi priču o profesionalnom ubicama na veliki ekran s jedinstvenim vizuelnim i narativnim pečatom. Film prati misterioznog protagonista, poznatog samo kao Ubica, koga odlično portretiše Majkl Fasbender. Ubica je hladan i efikasan u svom poslu, ubijanju meta jednu za drugom.."

Lično mišljenje: 6/10
05/12/11/2023


The Creator (2023)

slika

Smešten u svet uništen nuklearnom kataklizmom, izazvanom od strane veštačke inteligencije, "Stvoritelj" predstavlja priču o Joshua, ožalošćenom udovcu i agentu specijalnih snaga. Njegov zadatak je uhvatiti Stvoritelja, odgovornog za stvaranje smrtonosnih mašina koje prete čovečanstvu. Kroz radnju filma, Joshua i njegov tim otkrivaju da bi Stvoritelj mogao imati oružje koje može okončati rat između veštačke inteligencije i ljudi. Njihova potraga vodi ih do mehaničkog bića po imenu Alfie (Madeleine Yuna Voyles), čije prisustvo postavlja pitanje o životu i postojanju. Film, iako nije uspeo postati blokbaster i zatresti bioskopske blagajne, donosi zanimljivu priču koja, iako možda nije originalna, izdvaja se vizuelnošću i iznenađujućom efikasnošću, posebno imajući u vidu budžet od 80 miliona dolara. "The Creator" ne izlazi iz okvira žanra distopijskog SF-a, pozajmljujući elemente iz Terminatora, Spilbergovog A.I, te stvarajući svoj vizuelni identitet inspirisan cyberpunk svetom."

Lično mišljenje: 6.9/10
29/11/2023


Blue Eye Samurai (2023)

slika

"Blue Eye Samurai", najnovija animirana serija koja stiže na Netflix, predstavlja originalno i osvežavajuće delo bračnog para Michaela Greena i Amber Noizumi. Ova anime serija smeštena je u Japan 17. veka i prati avanture Mizu, "čarobnice" sa mačevima, koja vodi tajanstven život dok se sprema za osvetu. S obzirom na to da je cela prva epizoda dostupna besplatno na YouTube-u, svi ljubitelji animea imaju priliku da se urone u ovaj intrigantni svet. Amber Noizumi opisuje seriju kao spoj "Kill Billa" i "Yentl", što ukazuje na jedinstvenu kombinaciju akcije, misterije i emotivne dubine. Ideja za seriju potekla je od samog života ovog bračnog para, inspirisanog rođenjem njihovog deteta sa plavim očima. Promo posteri serije već su privukli pažnju publike, obećavajući jedinstven vizuelni doživljaj. Michael Green, jedan od tvoraca serije, ističe da žele da gledaoci u potpunosti urone u priču i zaborave da gledaju animaciju. Upoređujući "Blue Eye Samurai" sa popularnim naslovima...."

Lično mišljenje: 9.8/10
29/11/2023


The Ballad of Buster Scruggs (2018)

slika

Filmovi braće Koen uvek su bili sinonim za specifičan stil, izuzetne dijaloge, i perfekcionizam u svakom kadru. Nakon nešto kontroverznijeg "Hail, Caesar!", "The Ballad of Buster Scruggs" vraća ih na staze uspeha, donoseći ne samo zadovoljstvo publici već i pohvale kritičara. Ovaj antologijski vestern sastoji se od šest nezavisnih priča, koje su uvezane samo temom Divljeg zapada i neminovnosti smrti. Priče su napisane u staroj knjizi "The Ballad of Buster Scruggs and Other Tales of the American Frontier", koju nepoznati čitalac otvara pre svake priče, stvarajući prijatno retro atmosferu. Braća Koen prelaze u digitalno snimanje, podržavajući Netflix u finansiranju ovog projekta. Iako su poznati kao indie autori, podrška..."

Lično mišljenje: 8.5/10
28/11/2023


American Gangster (2007)

slika

"Američki Gangster" pruža dubok i detaljan uvid u svet kriminala, korupcije i intriga na najvišem nivou. Režiran od strane vrsnog Ridlija Skota, ovaj krimi film, baziran na stvarnoj priči, prati život Frenka Lukasa, čoveka koji je uspeo da izgradi kriminalno carstvo tokom šezdesetih i sedamdesetih godina u Harlemu. Film je često nazivan "Crnim Licem sa Ožiljkom", ali Skot nam otkriva složen lik koji, pored surove kriminalne strane, pronalazi vreme za porodične obaveze i humanitarne gestove. Denzel Vašington igra Frenka Lukasa sa svojim prepoznatljivim šarmom, iako je uloga uobičajena za njega, on uspeva preneti dubinu i kompleksnost lika. Jedna od najimpresivnijih karakteristika filma je precizan prikaz vremena i mesta - Harlem u kasnim šezdesetim i ranim sedamdesetim godinama. Skot uspeva stvoriti atmosferu punu droge, očaja i brutalnosti, prikazujući okruženje gde samo najjači preživljavaju, a policajci su ponekad prljaviji od najgorih kriminalaca..."

Lično mišljenje: 10/10
04/11/2023


Fantastic Mr. Fox (2009)

slika

"Fantastični gospodin Foks" je bezvremeno remek-delo animacije koje donosi živopisnu priču Roalda Dala u režiji vrsnog reditelja Vesa Andersona. Ovaj film predstavlja prvo animirano ostvarenje Andersona, poznatog po svojim jedinstvenim filmskim vizijama, i uspešno kombinuje klasičnu animaciju s nesputanim šarmom Dahlove priče. Uloge su poverene izuzetnoj glumačkoj postavi, među kojom se ističu glasovi Georgea Clooneyja, Meryl Streep, Jasona Schwarzmanna, Billa Murraya, i drugih. Njihovi glasovi daju život zanimljivim i dubokim likovima, čineći svaki trenutak filma posebno upečatljivim. Priča prati gospodina i gospođu Foks, koji su godinama živeli mirnim životom sa svojim sinom Ashom. Međutim, nakon posete nećaka Kristophersona, gospodin Foks budi svoje divlje instinkte kradljivca kokoši, ugrožavajući ne samo svoju porodicu već i celu..."

Lično mišljenje: 8/10
03/11/2023


Čuvari Formule (2023)

slika

"Čuvari formule," najnovije ostvarenje reditelja Dragana Bjelogrlića, predstavlja uzbudljivu filmsku priču zasnovanu na istinitim događajima. Ovaj film donosi gledaocima misteriju, napetost i dramu uz vrhunske glumačke nastupe. Sa izvanrednom produkcijom i zanimljivom pričom, "Čuvari formule" obećavaju da će ostvariti veliki uspeh u svetu filma. Radnja filma smeštena je u vreme hladnoratovske krize, gde grupa naučnika u Institutu Vinča iz Jugoslavije sprovodi tajni projekat pod vođstvom profesora Dragoslava Popovića. Međutim, sticajem nesrećnih okolnosti, ovi naučnici izloženi su smrtonosnom zračenju. Jugoslovenska tajna policija preuzima slučaj i šalje ih na lečenje u Kliniku Kiri u Parizu. U Francuskoj, tim stručnjaka na čelu sa profesorom Žoržom Mateom analizira njihovo stanje i zaključuje da su dani ovih naučnika odbrojani. Profesor Mate, iako je ceo svoj život posvetio.."

Lično mišljenje: 9/10
30/10/2023


Killers of the Flower Moon (2023)

slika

Najnoviji filmski projekat Martina Skorsezea donosi nam očekivanu mešavinu majstorstva u režiji i vrhunskih glumačkih performansi, što će sigurno označiti 2023. godinu kao izvanrednu za filmsku industriju. Sa budžetom od čak 200 miliona dolara, ovaj film obećava pravi filmski spektakl. Priča "Ubice cveća meseca" temelji se na misterioznim događajima koji su se odvijali u 1920-ima među pripadnicima plemena Osage u severoistočnoj Oklahomi. Ovaj zlokobni period iz istorije postao je predmet istrage FBI-a, a vođe te istrage su bili mladi Dž. Edgar Huver i iskusni teksaški rendžer Tom Vajt. Radnja filma obećava dramu.."

Lično mišljenje: 9/10
29/10/2023


Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017)

slika

Film je smešten u zabit grada Ebinga u Misuriju, gde svako svakoga poznaje i gde se sve kreće u svom malom univerzumu. Priča počinje postavljanjem tri bilborda na kojima piše: "Silovana dok je umirala, i još uvek nema hapšenja?", "Kako to, šefe Vilobi?", a iste je postavila Mildred Hejz, majka čija je ćerka brutalno silovana i ubijena pre sedam meseci, a nema tragova niti rešenja ovog strašnog zločina. Njen očajnički akt pokreće celu zajednicu i postavlja temelje za ključne životne odluke mnogih stanovnika. "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri" je autorsko delo Martina Mekdonaga, a film..."

Lično mišljenje: 8.5/10
07/10/2023


Mrtav 'ladan (2002)

slika

Film "Mrtav ladan," režiran 2002. godine, donosi nam urnebesnu priču o dvojici braće, Kizi i Lemi, koji se upuštaju u neobičnu avanturu. Radnja filma počinje kada odluče da prenesu svog preminulog dedu do Vršca jer nemaju novca za prevoz. Njihov otac, kog se jako plaše, čeka ih tamo, a njihov nespretni plan nosi sa sobom mnogo komičnih situacija. Na putu prema odredištu, u vozu se nalazi i narko-diler Limeni, koji nosi paketiće droge, a zbog straha od policije, odlučuje da ih sakrije tako što će ih staviti u džepove mrtvog dede. Kada Kiza i Lemi odluče da odu do vagona restorana, voz naglo koči, i težak kofer pada dedi na glavu. Ostali putnici u kupeu zaključuju da je deda preminuo, i svako iz svog razloga ne želi da uključuje policiju. Odluče da ga izbace kroz prozor, što pokreće potragu za dedom koju sada svi pokušavaju da reše na svoj način..."

Lično mišljenje: 10/10
03/10/2023


A Haunting in Venice (2023)

slika

Agatha Christie se ponovno vraća na veliko platno s uzbudljivim nastavkom franšize inspirirane njezinim delima. Nakon "Ubistva u Orijent ekspresu" iz 2017. i "Smrti na Nilu" iz 2022. godine, stiže nam nova misterija pod naslovom "Duhovi u Veneciji," čime se slavni detektiv Hercule Poirot vraća u avanturu koja će vas ostaviti zapanjenima. Reditelj Kenneth Branagh preuzima ulogu Poirota, kako u režiji filma tako i kao glavni glumac. Radnja filma dešava se u posleratnoj Veneciji, a priča nas uvodi u zastrašujuće i mistično okruženje. Poirot, sada u penziji, živi u samonametnutom izgnanstvu u čarobnom, a istovremeno ukleto izgledajućem gradu na svetu. Kako bi se povukao iz..."

Lično mišljenje: 6.1/10
29/09/2023


Thirteen Lives (2022)

slika

Film "Thirteen Lives" režiran od strane Rona Howarda i napisan od strane Vilijama Nicholsona, temelji se na stvarnim događajima koji su se odigrali u tajlandskoj pećini Tam Luang 2018. godine. Ova emotivna i napeta drama donosi priču o hrabrosti, volji za preživljavanjem i neizmernoj ljudskoj solidarnosti, fokusirajući se na spašavanje dvanaestoro dečaka i njihovog trenera iz poplavljene pećine. Priča počinje 25. juna 2018. godine kada se dvanaest dečaka iz juniorskog fudbalskog tima, zajedno sa svojim trenerom, upute ka pećini Tam Luang. Nakon što su zarobljeni usled obilnih kiša i poplava, njihovi roditelji i lokalni stanovnici pokreću ogromnu operaciju spasavanja. Film prati napore tajlandskih specijalaca i dolazak iskusnih..."

Lično mišljenje: 6/10
23/09/2023


One Piece (2023)

slika

Svako ko je zaljubljen u svet pirata, avanture i neobičnih likova, sigurno je već upoznat sa kultnim anime-om i mangom "One Piece" autora Eiichira Oda. Adaptacija ovakvog epohalnog dela u live-action seriju zvuči kao ambiciozan poduhvat koji je, prema svim iskustvima, mogao završiti katastrofalno. Ali, Netflix-ova verzija "One Piece" pruža neočekivanu svetlu tačku u moru ranijih neuspelih pokušaja adaptacije manga i anime serija. Priča "One Piece" prati Monkey Luffya, mladića bez broda ili posade, koji ima ambiciju da postane Kralj pirata i pronađe mitsko blago poznato kao "One Piece". Ova avantura ga vodi do raznovrsnih likova, među kojima su Roronoa Zoro, Nami, Usopp, i Sanji, članovi njegove buduće posade. Svo troje su dobro preneseni na ekran i zadržavaju karakteristične osobine i dinamiku koju ljubitelji serije znaju i vole..."

Lično mišljenje: 8/10
14/09/2023


Oppenheimer (2023)

slika

"Oppenheimer", reditelja Christophera Nolana, donosi izvanrednu filmsku priču o životu i radu jednog od najvažnijih naučnika u istoriji, J. Roberta Oppenheimera. Film prenosi gledaocima na emocionalno putovanje kroz ključne trenutke u Oppenheimerovom životu, posebno se fokusirajući na njegovu ulogu u razvoju atomske bombe tokom Drugog svetskog rata. Christian Bale tumači naslovnu ulogu s izvanrednom snagom, pružajući gledaocima snažan uvid u kompleksnost Oppenheimerove ličnosti. Nolanova rediteljska veština dodaje novu dimenziju ovom biografskom filmu, uspešno prikazujući istorijske događaje i istražujući etička pitanja koja su okruživala razvoj nuklearnog oružja. Film ističe ključne moralne dileme s kojima se suočavao Oppenheimer dok je radio na Projektu Manhattan, a posebno su prikazane posledice njegovih odluka...

Lično mišljenje: 9.5/10


Locke (2013)

slika

Locke (2013) "Ovo je film koji se fokusira na Ivana Loka, uspešnog građevinskog inženjera i predanog porodičnog čoveka. Radnja filma se odvija u Engleskoj, što se može primetiti dok Loke putuje kroz London i priča sa velškim akcentom. Međutim, cela radnja filma zapravo se dešava unutar njegovog automobila. Iako to može zvučati neobično, ova odluka se pokazuje kao izuzetno efektan koncept koji drži pažnju gledalaca tokom svih 84 minuta filma. Sve se menja za Loka noć pre nego što treba da započne veliki projekat na kojem je radio mesecima. Telefonski poziv menja sve njegove prioritete i postavlja ga pred teške odluke. Da li jedna očigledno pogrešna odluka može dovesti do potpunog raspada nečijeg života , ili možda može usmeriti taj život ka nekom drugom, možda boljem smeru? "Locke" nas suočava sa tim pitanjem i vodi nas kroz unutrašnju borbu ovog lika dok pokušava da donese ispravne odluke...

Lično mišljenje: 10/10


Air (2013)

slika

Radnja "Air" prati ključne istorijske događaje koji su doveli do stvaranja legendarnog brenda košarkaških patika Air Jordan. U središtu pažnje nalaze se napore zaposlenih u kompaniji Nike da postignu poslovni dogovor i sponzorski ugovor s tada mladim i budućim legendarnim košarkašem Majklom Džordanom. U vreme kada je Nike imao skromnu prisutnost na tržištu košarkaških patika, a Džordan tek trebao da zaigra profesionalnu košarku, Soni Vakaro, stručnjak za košarku i rukovodilac sektora marketinga, hrabro veruje da Nike može konkurisati sa velikim igračima na tom tržištu 1984. godine. Centralni protagonist filma, Soni, suočava se sa otporom svojih nadređenih, posebno njihovog šefa Fil Najta, koga tumači sam Aflek.."

Lično mišljenje: 7.5/10


Squid Game (2021)

slika

"Squid Game", hit serija iz Južne Koreje koja je osvojila svetsku publiku, donosi napetu i emotivno nabijenu priču o ljudima koji se naizgled nasumično okupljaju kako bi se takmičili u nizu drevnih dečjih igara. Ova serija istražuje mračne strane ljudske prirode, povezujući akciju i dramu u priči koja postavlja pitanja o moralnosti, gubitku i očajničkoj potrazi za izlazom iz teških situacija. Glavni protagonist, Seong Gi-Hun, donosi dobrodošlu dozu relatabilnosti svojim neuspelim životom i ličnim borbama. Njegova emotivna putanja odraz je mnogih ljudskih slabosti i postavlja osnovnu vezu između publike i priče. Serija vešto razotkriva pozadinu svakog od učesnika, dodajući slojeve kompleksnosti svakom liku, što pomaže publici da se dublje veže za njihove sudbine..."

Lično mišljenje: 8/10


Beef (2023)

slika

Serija "Beef" predstavlja osvežavajući i intrigantan dodatak svetu televizijskog stvaralaštva, sa svojom jedinstvenom kombinacijom crnog humora, neočekivanih sudbina i emotivno dubokih likova. Ova originalna A24 produkcija, koja je našla svoje mesto na Netflix platformi, uspešno prelama konvencionalne žanrovske obrasce i pruža gledaocima nezaboravan doživljaj. Priča se fokusira na Denija Čoa, majstora za popravke sa svojim uobičajenim životom, i Ejmi Lau, ambicioznu preduzetnicu koja se bori da očuva svoj posao od velikog trgovinskog lanca. Sudbina ih spaja na neočekivan način - nakon incidenta na putu koji je izazvao emotivnu reakciju, njihovi životi postaju isprepletani na način koji će promeniti sve što su mislili da znaju. Crnohumorna dinamika između ovih glavnih likova razvija se postepeno, sa dubokim emocijama koje se sukobljavaju i povezuju na neočekivane načine.

Lično mišljenje: 5/10


All Quiet on the Western Front (2022)

slika

"All Quiet on the Western Front" je nemački antiratni film koji je temeljen na istoimenom kultnom i uticajnom romanu Eriha Marije Remarka iz 1929. godine. Ovaj film, koji je nastajao gotovo stotinu godina nakon književnog dela, iznosi duboko potresnu priču o Prvom svetskom ratu kroz oči mladih vojnika. Film prati osamnaestogodišnjeg nemačkog vojnika, Paula Bäumera (fantastični Feliks Kammerer u svojem debiju), koji se zajedno s prijateljima dobrovoljno prijavljuje da služi u Prvom svetskom ratu. Oni puni patriotizma i nadanja da će se vratiti kao heroji brzo suočavaju s okrutnom realnošću života na bojištu. Kroz njegove oči gledamo kako se nade i ideali mladih vojnika raspadaju pod teretom stravičnog nasilja i smrti...

Lično mišljenje: 8/10