Akira Kurosawa

slika

Akira Kurosawa (23. mart 1910 - 6. septembar 1998) bio je japanski filmski reditelj, scenarista i producent, smatran jednom od najznačajnijih figura u svetu filma. Tokom 57-godišnje karijere, režirao je 30 filmova.

Njegova autorska ličnost je složena i nadmašuje raznolike dramske strukture. Na Zapadu je nazivan "Šekspirom savremenog filma", dok je u Japanu dobio nadimak "imperator". Kurosawa je jedan od najjačih i originalnijih autora japanske i svetske kinematografije. Glavna tema njegovih dela je pitanje "zašto ljudi ne mogu srećnije živeti zajedno?".

Počeo je baviti se filmom 1936. nakon perioda slikarstva. Prvi film koji je režirao bio je "Sanjuro Sugata" 1943. Nakon rata, postigao je uspeh sa filmom "Pijani anđeo" u kojem se prvi put pojavio glumac Toshirō Mifune. S njim je Kurosawa ostvario saradnju u 15 filmskih projekata.

Film "Rashomon", premijerno prikazan 1950, postao je iznenađujuće dobitnik Zlatnog lava na Filmskom festivalu u Veneciji 1951. Ovaj uspeh otvorio je zapadnu kinematografiju za japanske filmove i doprineo međunarodnom priznanju japanskih autora.

Tokom pedesetih i šezdesetih godina, Kurosawa je snimio nekoliko klasičnih filmova kao što su "Živeti" iz 1952, "Sedam samuraja" iz 1954. i "Telesna straža" iz 1961.
Nakon manje uspešnog perioda sredinom šezdesetih, osamdesetih godina su donela klasične filmove poput "Kagemusha" i "Ran". "Kagemusha" je ponovo nagrađena Zlatnim lavom u Veneciji.
dobio je Oskara za životno delo. Danas se smatra najvećim filmskim umetnikom iz Azije i jednim od najvećih filmskih stvaralaca na svetu.

Neki od njegovih najboljih filmova uključuju:
"Rashomon" (1950)
"Sedam samuraja" (1954)
"Ran" (1985)
"Kagemusha" (1980)
"Telesna straža" (1961)
"Sanjuro" (1962)
Ovo su samo neki od vrhunskih filmova koje je Kurosawa režirao tokom svoje karijere.